Sektörel

Geleceğin girişimleri sahneye çıktı

İTÜ ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek tarafından düzenlenen Big Bang Startup Challenge, bu yıl 13. kez girişimcilik ekosistemini bir araya getirdi.

UNIQ İstanbul’da “Geleceğe Liderlik Et” mottosuyla düzenlenen etkinlikte, 7 farklı sektörel dikeyde 50 girişim sahne aldı. İlk gün sunumlarını gerçekleştiren girişimler, otomotivden yapay zekaya, enerjiden sağlık ve yaşam bilimlerine kadar pek çok alanda yenilikçi projelerini sundu. Etkinlik, global yatırımcılar tarafından da takip edildi ve girişimlerin geleceğe yönelik büyük potansiyelleri ön plana çıktı.

Etkinliğin açılışında konuşan İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, Türkiye’nin global girişimcilik arenasındaki yerini güçlendirme vizyonlarına değindi. Dikbaş, “Herkes bir fikre sahip olabilir; ancak mesele o fikri gerçeğe dönüştürme cesaretindedir. İTÜ Çekirdek ile yalnızca bugünü değil, geleceği şekillendiren bir girişimcilik ekosistemi oluşturduk. Bugüne dek toplam değerlemesi 450 milyon dolara ulaşan girişimlere destek sağladık. Ayrıca hazırlıkları süren yatırım fonumuzla daha fazla girişime yatırım yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Dikbaş, İTÜ Çekirdek’in 10 yılı aşkın süredir 75 binin üzerinde başvuru aldığını ve desteklenen girişimlerin 280 milyon doları aşkın yatırım çekerek 11 binden fazla kişiye istihdam sağladığını vurguladı.

Globalleşme çalışmaları kapsamında atılan en önemli adımlardan birinin de 18 dönem boyunca yerli teknoloji şirketlerinin globalleşmesi için düzenlenen Innogate Uluslararası Hızlandırma Programımızı olduğuna dikkat çeken Dikbaş, "Bu kapsamda ‘Türkiye’den İhracat’ hedefiyle Fransa, İngiltere, Almanya, Hollanda ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni Türkiye’den girişimler için online ve fiziksel ortamlarda erişilebilir kılıyoruz. Global Hub çalışmalarımıza önümüzdeki yıl ABD ve Asya ülkelerini de dahil etmek üzere çalışmalarımızı hızlandırdık. Global Hub çağrımıza sadece 6 ayda 390’dan fazla başvuru aldık. İlk fiziksel çalışmamız olarak da eylül ayında 15 girişimimizle Big Bang Londra Demo Day’imizi gerçekleştirdik. Türkiye’den teknoloji girişimlerini dünya sahnesine çıkartarak yalnızca onların büyümesine katkıda bulunmuyor, aynı zamanda Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin uluslararası arenadaki gücünü de sergiliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Etkinliğin ilk gününde Serdar Kuzuloğlu’nun sunumuyla renklenen sahnede, D4 Venture’ın Partneri Memduh Karakullukçu "Yapay Zeka: Big – Tech’ten Girişimcilere ABD’den Çin’e Güç Hiyerarşilerini Rekabete Açan Teknoloji" başlıklı konuşmasıyla izleyicilerin karşısına çıktı. Etkinliğin final gününde ise Global Teknoloji Lideri Ayşegül İldeniz, "Gelecekte Koşmak" başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

Ayrıca ikinci günde İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal ve İTÜ ARI Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, girişimcilik ekosisteminin önemine dikkat çeken konuşmalar yaptı. Sağlamer, “Teknoloji ve inovasyon odaklı girişimciliğin yalnızca ekonomik kalkınmaya değil, sosyal dönüşüme de katkı sağladığını görüyoruz. Bu platformlar, hem yerel hem de global başarıların kapısını aralıyor” dedi.

Etkinlikte, aldıkları ödül ve yatırımlarla öne çıkan girişimler açıklandı. İlk üçe giren projeler, toplamda milyonlarca dolarlık yatırım çekerek, gelecekteki büyüme potansiyellerini ortaya koydu. Etkinlik, Sertab Erener konseriyle tamamlandı.